Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κρέμα καραμελέ με χαμηλά λιπαρά




Κρέμα καραμελέ


Υλικά (για 4 μερίδες)

σπρέι λαδιού
1/3 φλ. ψιλή ζάχαρη
1 ½ άπαχο γάλα
2 αυγά
1 ½ κουταλιά ψιλή ζάχαρη επιπλέον
½ κουταλάκι βανίλια
1 κουταλιά σιρόπι μείπλ




Εκτέλεση (στα 2 μέτρα... χιχιχι)



Ζεσταίνετε το φούρνο στους 160º. Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι λαδιού 4 φόρμες διαμέτρου 7,5 εκ.. Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και ½ κουταλιά νερό και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε ώσπου να ξανθύνει το σιρόπι και να αρχίσει να καραμελώνει. Κατεβάστε το απο τη φωτιά και μοιράστε το στις φόρμες.
Ζεστάνετε σε μικρό σκεύος το γάλα και μια πρέζα αλάτι σε χαμηλή φωτιά ώσπου να κοντεύει να βράσει. Χτυπήστε σε μπολ τα αυγά (εγώ τα χτυπάω στο μίξερ για να αφρατέψουν περισσότερο) με την επιπλέον ζάχαρη και προσθέστε το γάλα ανακατέυοντας σιγά σιγά, μετά , τη βανίλια και μετά το σιρόπι μειπλ. Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες.
Βάλτε τις φόρμες σ’ένα βαθύ ταψί και γεμίστε το με βραστό νερό μέχρι τη μέση. Ψήστε για περίπου 35 λεπτά, ώσπου να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες απο το ταψί για να κρυώσουν εντελώς. Βάλτε τες στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για να σερβίρετε, χωρίστε τη κρέμα απο τη φόρμα μ' ένα μαχαίρι, γυρίστε την στο πιάτο και σηκώστε την χτυπώντας ελαφρά μέχρι να πέσει η κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: