Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Κοκκινιστό με ρύζι


Υλικά:

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε κομμάτια κατά προτίμιση χτένι.
2 κρεμμύδια

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1  σκελίδα σκόρδο μεγάλη
1 ποτήρι  ντοματοπολτό
1 και 1/2  ποτήρι νερό ζεματιστό
λίγους κόκους μπαχάρι
λίγους κόκους πιπέρι μαύρο
1 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι

πιπεριά για διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένω καλά το κρέας και το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Στη χύτρα βάζω το λάδι να «κάψει» και τσιγαρίζω το κρέας μέχρι να πιάσει κρούστα απ’ όλες τις πλευρές του. Στη συνέχεια βάζω και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί μαζί με το κρέας και το σκόρδο. Ύστερα, βάζω τη σάλτσα με το νερό, το μπαχάρι και το πιπέρι και σφραγίζω τη χύτρα, που την έχω σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνω τη φωτιά και μετράω 30 λεπτά αφού έχει αρχίσει να σφυρίζει. Εντωμεταξύ, βράζω ένα ποτήρι ρύζι σπυρωτό σε νερό που κοχλάζει. Όταν γίνει το κρέας με τη σάλτσα σβήνω το μάτι και αφήνω τον ατμό να εκτονωθεί. Ανοίγω τη χύτρα και την αλλάζω σε κρύο μάτι.
Διακοσμώ το πιάτο μου όμορφα με το ρυζάκι και με κομμάτια πιπεριάς όπως στην φωτογραφία.
Καλή σας όρεξη!


Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Παπουτσάκια

Παπουτσάκια... χωρίς κορδόνια..

Υλικά :

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κιλό μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα ντοματάκι
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα

Για την μπεσαμέλ :

4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές αλεύρι
2 ½ φλιτζάνια γάλα
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση :

Πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις κόβω κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσω το κοτσάνι. Αφαιρώ λίγο από τη σάρκα τους και τις ψήνω στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι.

Όσο ψήνονται ετοιμάζω την γέμιση :

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι μου και το σκόρδο.
Τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτω τον κιμά, την σάλτσα ντομάτα, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι με λίγο νεράκι. Αφήνω τον κιμά να βράσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά.

Ετοιμάζω την μπεσαμέλ μου :

Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο μέχρι ν’ αρχίσει να βράζει. Αμέσως ρίχνω το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα ρίχνω το γάλα. Ανακατεύω και στη συνέχεια ρίχνω τον κρόκο. Ανακατεύω μέχρι να γίνει η μπεσαμέλ μου πηχτή και βελούδινη. Προσθέτω και λίγο αλάτι και είναι έτοιμη!

Μόλις γίνουν οι μελιτζάνες, τις τοποθετώ σ’ ένα ταψάκι και τις γεμίζω με τον κιμά. Προσθέτω πάνω τον κιμά και τις ψήνω στο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 180 C

Καλή απόλαυση!!!!!