Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Κολοκυθόσουπα


Κολοκυθόσουπα

Στο Βέλγιο συνηθίζουν να τρώνε σούπες. Καθώς βγαίναμε από ένα εμπορικό κέντρο τις μέρες του Halloween, δύο κορίτσια ντυμένες μάγισσες πρόσφεραν στον κόσμο σούπα κολοκύθας, από ένα μεγάλο καζάνι. Μου άρεσε πολύ και είπα να δοκιμάσω να την φτιάξω και ‘γω σπίτι.

Υλικά:

1 κολοκύθα περίπου 2 κιλά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
500 ml ζωμό κοτόπουλου
λίγα κρουτόν
λίγα φιλαράκια μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Κόβω την κολοκύθα, την καθαρίζω από τα σπόρια και την κομματιάζω. Βάζω τα κομμάτια να βράσουν για 20 λεπτά στον ατμό ή σε μία κατσαρολίτσα. Βάζω τα κομμάτια της κολοκύθας στο μίξερ. Βράζω το ζωμό της κότας μαζί με τη λιωμένη κολοκύθα και προσθέτω την κρέμα γάλακτος. Βάζω αλάτι , πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύω και σβήνω τη φωτιά. Σερβίρω τη σούπα μου με τα κρουτόν και με τα φυλλαράκια μαϊντανού.

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Κρεατόσουπα

Κρεατόσουπα


Είδα το θερμόμετρο στους μηδέν βαθμούς σήμερα το πρωί ( αχ που είναι ο ήλιος και η ζεστασιά της Ελλαδίτσας…) και λιμπίσθηκα μία κρεατόσουπα ζεστή ζεστή με μπόλικο σέλινο να μοσχομυρίζει…

Υλικά :

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
2 μεγάλες πατάτες
2 καρότα
1 μεγάλο σέλινο
2 κρεμμύδια
2 αυγά
1 μικρό λεμόνι
αλάτι κ πιπέρι

Εκτέλεση :

Πλένω το κρέας το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και το τεμαχίζω. Κόβω και σε μικρά κομματάκια το κρεμμύδι σένα πιάτο. Στην κατσαρόλα βάζω μαγειρικό λίπος και αφού κάψει λιγάκι, βάζω τα κομμάτια κρέας να πιάσουν κρούστα. Βγάζω τα κομμάτια κρέας και προσθέτω το κρεμμύδι για να σωταρισθεί. Βράζω 3-4 ποτήρια νερό. Αφού σωταρισθεί το κρεμμύδι προσθέτω το κρέας, αλάτι, πιπέρι και το βραστό νερό και το αφήνω να βράζει. Εντωμεταξύ, καθαρίζω, πλένω και κόβω τα καρότα, το σέλινο και τις πατάτες μου. ( οι πατάτες μπαίνουν και ολόκληρες) Πάνω στο 40άλεπτο της βράσης του κρέατος προσθέτουμε και τα κομμένα λαχανικά. (αν χρειασθεί προσθέτουμε κι άλλο νερό μόλις που να τα καλύπτει) Κοιτάω κάθε τόσο τη σούπα κ μόλις βράσουν όλα τα υλικά σβήνω τη φωτιά. Ξεχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους (τους βάζω σένα μπολ) χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Μετά προσθέτω τους κρόκους και το χυμό του λεμονιού και χτυπάω ακόμα λίγο. Ύστερα, βάζω λίγη από την σούπα μου στο αυγολέμονο. Σιγά σιγά και με συνεχές ανακάτεμα ρίχνω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Η σουπίτσα μου είναι έτοιμη!

Καλή όρεξη!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Τιραμισού

Γρήγορο Tiramisu

Πώωωωως? Δεν έχετε mascarpone? Δεν πειράζει! Αυτό το Tiramisu είναι με τυρί Philadelphia, γίνεται ταχύτατα και είναι νοστιμότατο!


Υλικά :
Μία φόρμα τούρτας
2 κομμάτια έτοιμο παντεσπάνι
2 Philadelphia (μπορείτε να πάρετε και το light)
2 ποτήρια άχνη ζάχαρη
2 κουτάκια κρέμα γάλακτος ΦΑΓΕ
1/2 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ με γεύση καφέ (εάν θέλετε βάζετε ακόμη λίγο)
1 κουταλάκι του γλυκού nescafé
κακάο σκόνη χωρίς ζάχαρη (για το γαρνίρισμα)

Tip
Την κρέμα γάλακτος και το τυρί θα το βγάλουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο!


Εκτέλεση :

Βάζω το ένα παντεσπάνι στην φόρμα, με την ξεροψημένη επιφάνεια κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το γάλα με το λικέρ και το nescafé. Με ένα κουτάλι βρέχω όλο το παντεσπάνι όχι πολύ όμως. Χτυπάω τη 1 κρέμα γάλακτος με 1 ποτήρι άχνη και 1 philadelphia τυρί μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πηκτή κρέμα. Απλώνω την κρέμα στο βρεγμένο παντεσπάνι. Ύστερα, προσθέτω από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχω με το υπόλοιπο γάλα. Φτιάχνω τη δεύτερη στρώση κρέμας όπως έκανα και πριν και την απλώνω πάνω στο δεύτερο μουλιασμένο παντεσπάνι. Βάζω το Tiramisu στο ψυγείο για τουλάχιστο δύο ώρες. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζω το γλυκό με το κακάο.

Σερβίρεται με γαλλικό καφέ. Καλή απόλαυση!

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

Τάρτα λεμονιού

Tarte au citron

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν ξεπορτίσω από την Ελλάδα, άκουγα πολύ καλά σχόλια για διάφορες άλλες χώρες όσων αφορά την κουζίνα πάντα, και ειδικότερα για την γαλλική κουζίνα. Τότε, μου φαινόταν πως το να φάει κάποιος φιλέτο saignant ( δηλαδή ψημένο απ’έξω και ωμό από μέσα ), δεν είναι μαγειρική… ή για παράδειγμα μια κρεπούλα με ζουμάκι σοκολάτας δεν είναι γλυκό… Όμως όταν πρωτοβγήκα δειλά δειλά από την πατρίδα μου, έχει κάποια χρονάκια.. , για να εξασκήσω την γλώσσα που τόσο με γοήτεψε και που μ’ έκανε να θέλω να την διδάξω και σε άλλους, άρχισα λοιπόν να δοκιμάζω τις γεύσεις που τόσα είχα ακούσει και που οφείλω να ομολογήσω πως ψιλοσνόμπαρα.
Ιούνιος ήταν, (φυσικά δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου αυτή τ
ην υπέροχη εμπειρία δώρο της μητέρας μου για το πτυχίο..) Ιούνιος αλλά… με κρύο!!! Θυμάμαι τον εαυτό μου, με καλοκαιρινά ρούχα και κρύο, μόλις είχα φτάσει στο Παρίσι και κοιτούσα με γουρλωμένα μάτια γύρω μου τους δρόμους με ένα χαμόγελο κολλημένο στα χείλη μου για αρκετή ώρα, πως δεν έπαθα αγκύλωση… Σ’ ένα στενάκι, καθώς πλησίαζα την εστία που θα έμενα, είδα έναν κύριο ο οποίος έφτιαχνε κρέπες σε ένα μικρό κιόσκι. Πεινούσα τόσο πολύ από το ταξίδι και αυτές οι κρέπες μύριζαν τόσο υπέροχα! Πλησίασα τον κύριο, πάντα μ’ αυτό το χαμόγελο ενθουσιασμού και του ζήτησα, με άπταιστα πλέον γαλλικά και φουσκωμένη από υπερηφάνεια που ήξερα την γλώσσα του, μία κρέπα με τυριά. Τι να πω… δεν είδα καλά καλά τι έβαλε μέσα ο άνθρωπος την έφτιαξε ταχύτατα γιατί είχε κι άλλους πελάτες να περιμένουν αλλά μου φάνηκε νοστιμότατη.. ήταν μια απλή κρέπα.. με τυριά.. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη φορά που γεύθηκα συνταγή από την γαλλική κουζίνα και φυσικά ακολούθησαν και πολλές άλλες κατά το διάστημα που έμεινα στην Γαλλία. Και έτσι, μετά από καιρό, αποφάσισα να καταγράφω τις διάφορες συνταγές που συναντώ στα ταξίδια μου σε διάφορες χώρες αλλά φυσικά και ελληνικές συνταγές καθώς και δικές μου ανακαλύψεις.
Λίγες συμβουλές πρίν ξεκινήσουμε να δημιουργούμε στην κουζίνα μας!

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν ξεκινάμε να δημιουργήσουμε κάτι στην κουζίνα μας, να έχουμε καθαρό και ελεύθερο τον πάγκο μας. Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να τα έχουμε βγάλει όλα πάνω. ‘Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι μπροστά μας για να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας τελευταία στιγμή και γίνει κανένα τραγικό λάθος..


Ένα ηλιόλουστο (όλως παραδόξως) απόγευμα στην μεγάλη εμπορική στοά Galeries Royales de Saint-Hubert στις Βρυξέλλες κάθισα σε μια brasserie η οποία είναι διάσημη για τις τάρτες της. Έχει όλων των ειδών τις τάρτες: ζεστές, αρμυρές, κρύες και γλυκές. Και ‘γω φυσικά ως γνωστή γλυκατζού, μαζί με τον καφέ μου διάλεξα μία τάρτα λεμόνι. Ήταν τόσο εντυπωσιακή με την ροδοκοκκινισμένη μαρέγκα της που δεν άργησα και πολύ να διαλέξω.
Η πρώτη λοιπόν συνταγή που θα γράψω είναι όπως καταλάβατε τάρτα λεμόνι. Μπορεί να μην είναι σαν αυτή στις Βρυξέλλες αλλά γίνεται υπέροχη!!!
Απολαύστε την!

Tarte au citron (Τάρτα λεμονιού)
Υλικά :
1. Για το μπισκότο:

200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
100 γρ. μαργαρίνη
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλιά παξιμάδι
1-2 κουταλιές σούπας κρύο νερό
Θα χρειαστεί μια φόρμα ειδική για τάρτες



2. Για την κρέμα :

3 κρόκους αυγού

130 γρ ζάχαρη
70 γρ αλεύρι

½ λίτρο γάλα
1 βανίλια
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
χυμό από 2 λεμόνια
μια φλούδα λεμονιού


3. Για την μαρέγκα :
3 ασπράδια αυγού
6 κουταλιές άχνη

Ανακατεύω το αλεύρι με τη ζάχαρη και ρίχνω και το βούτυρο. Δουλεύω τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ενδιάμεσα ρίχνω και το νεράκι. Τυλίγω τη ζύμη και την βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Χτυπάω πρώτα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Σιγά σιγά, προσθέτω το αλεύρι, τη βανίλια και στην συνέχεια το γάλα και τη φλούδα λεμονιού. Βράζω την κρέμα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά . Αφού γίνει η κρέμα σβήνω τη φωτιά και ρίχνω το χυμό λεμονιού και το βούτυρο. Τέλος αφαιρώ τη φλούδα.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνω την φόρμα. Ανοίγω τη ζύμη σε μια λαδόκολλα και την τοποθετώ προσεκτικά στην φόρμα. Κόβω τη ζύμη που περισσεύει. Κάνω τριπούλες και την ψήνω για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Αφού ψηθεί η τάρτα, την γεμίζω με την κρέμα λεμονιού.

Χτυπάω τα ασπράδια των αυγών με την άχνη σε σφιχτή μαρέγκα. Αυτή είναι η πιο διασκεδαστική στιγμή της συνταγής διότι φτιάχνω ό,τι σχήματα θέλω με την μαρέγκα πάνω στην τάρτα με τη βοήθεια ενός cornet. Την ροδίζω στο φούρνο για λίγο και την απολαμβάνω με μια κούπα καφέ και καλή παρέα.
(η φωτογραφία είναι από την brasserie Arcadia στη στοά Galeries Royales de Saint-Hubert στις Βρυξέλλες)